Poniżej przedstawiam wybrane produkty żywnościowe, zaliczając je do jednego z pięciu żywiołów oraz jednej z pięciu właściwości energii czyli według natury energetycznej (re – gorąca, wen – ciepła, ping – neutralna, liang – ochładzająca, han – zimna). Należy tu jednak uprzedzić czytelnika, że w niektórych przypadkach można spotkać nieco inne zaszeregowania, co jednakże nie wpływa w sposób istotny na ostateczny rezultat działania danego produktu.

PRZEMIANA DREWNA – SMAK KWAŚNY

WEN  Brzoskwinie ,wiśnie, pigwa, ocet winny , kura

PING pszenica  kwaśne winogrona  gęś, bażant, gołąb, wątroba z drobiu, biały ser krwawnik

LIANG pszenica Świeże i młode zielone warzywa, zarodki, kiełki, sałata, ogórki, cukinia ,nać pietruszki ,pomidory szczaw, kwaśne jabłka i gruszki, agrest, porzeczki, cytryny, mandarynki, pomarańcze, poziomki, kwaśny grejpfrut estragon melisa lekarska, drożdże, kaczka, zsiadłe mleko ,kwaśna śmietana, jogurt, biały ser, hibiskus, babka zw., nać pietruszki, cytryna, sok brzozowy, piwo

pszeniczne, sok z porzeczki.

HAN  rabarbar

 PRZEMIANA OGNIA – SMAK GORZKI

 RE jagnię Kawa prawdziwa

WEN Kasza gryczana  orzechy włoskie ,kakao, bylica piołun, liść wawrzynu, koper ‘suszony, tymianek, szałwia, rozmaryn, majeranek baranina ,koza, Kawa: prawdziwa, ze słodu, lubczyk, tymianek, rozmaryn, czerwony żeńszeń, czerwone wino

PING Kasza gryczana, żyto  mirabele, czerwone winogrona, śliwki, wędzone owoce ,ser kozi, kozie mleko , wrząca woda

LIANG Korzeń łopianu, korzeń mniszka lekarsk., boćwina, cykoria, karczoch, sałata gorzki grejpfrut kawa z korzenia łopianu, herbata zielona, czarna, jaśminowa, piwo, szałwia, kwiat głogu, goryczka, jesion, kozłek lek., ziele ogórka

HAN  rabarbar(korzeń)  mniszek lekarski

   PRZEMIANA ZIEMI – SMAK SŁODKI

 RE  cynamon

WEN dynia, marchew, korzeń pietruszki czereśnie, wiśnie, morele, orzechy kokosowe, maliny, słodkie brzoskwinie,  orzechy włoskie, cynamon, kminek, siemię kopru włoskiego, anyżek, oliwa z

oliwek, oleje: sezamowy, sojowy  masło świeże, ser żółty łagodny, mleko owcze lawenda,  anyżek, biały żeńszeń,

PING proso(kasza jaglana),kukurydza Świeży groszek, bób, groch , ziemniaki, słodka papryka, suszone jarzyny, rzepa , rodzynki, daktyle, fig', słodki grejpfrut, suszone owoce, migdały lukrecja, szafran, wanilia, miód, syrop klonowy, słód jęcz.,mleczko zbożowe, sezam wołowina, cielęcina, jaja kurze, żółtko jaja , kurzego, świeże masło i ser, słodka śmietana i mleko krowie   lukrecja, liść maliny liść jeżyny biały żeńszeń, znamiona kukurydzy

 LIANG  buraki, pomidor, bakłażan, grzyby szlach., świeże i suszone, szpinak, szparagi, ogórek Słodkie jabłka i gruszki, banany, arbuz, ananas, mango, słonecznik Mleczko zbożowe, siemię lniane  sok z gruszek, kwiat lipy korzeń lotosu, rumianek, liść babki

 PRZEMIANA METALU – SMAK OSTRY

 RE  Ostra papryka, czosnek, goździki  Chili ,Imbir suszony  wódka

WEN  czosnek, cebula, szczypiorek, pory, zielona cebulka, Imbir świeży, ziele ang., gałka. muszkatołowa czarnuszka, curry, bazylia, kolendra cynamon, pieprz, dzik, jeleń, bażant wódka sake, wino ryżowe arcydzięgiel , imbir, goździki,

PING ryz, owies kapusty: biała, zielona, wioska, brukselka , rzepa orzeszki ziemne Korzeń kuzu przepiórka

LIANG Jęczmień kalafior, rzeżucha, kapusta pekińska, rzodkiew, rzodkiewka, seler,  Mięta pieprzowa oregano zając, biała malwa

 PRZEMIANA WODY – SMAK SŁONY

W E N węgorz, łosoś, krewetka,

P I N G czarna soja, ciemne fasole czarne grzyby,      karp, sery pleśniowe

LIANG fasole, żółta soja, rak woda źródlana i mineralna

H A N  algi  sól, mięso, tamari,  sproszk. muszle ostryg żaby, ostrygi, kraby, ślimaki woda źródlana