Poniżej przedstawiam wybrane produkty żywnościowe, zaliczając je do jednego z pięciu żywiołów oraz jednej z pięciu właściwości energii czyli według natury energetycznej (re – gorąca, wen – ciepła, ping – neutralna, liang – ochładzająca, han – zimna). Należy tu jednak uprzedzić czytelnika, że w niektórych przypadkach można spotkać nieco inne zaszeregowania, co jednakże nie wpływa w sposób istotny na ostateczny rezultat działania danego produktu.
PRZEMIANA DREWNA – SMAK KWAŚNY
WEN Brzoskwinie ,wiśnie, pigwa, ocet winny , kura
PING pszenica kwaśne winogrona gęś, bażant, gołąb, wątroba z drobiu, biały ser krwawnik
LIANG pszenica Świeże i młode zielone warzywa, zarodki, kiełki, sałata, ogórki, cukinia ,nać pietruszki ,pomidory szczaw, kwaśne jabłka i gruszki, agrest, porzeczki, cytryny, mandarynki, pomarańcze, poziomki, kwaśny grejpfrut estragon melisa lekarska, drożdże, kaczka, zsiadłe mleko ,kwaśna śmietana, jogurt, biały ser, hibiskus, babka zw., nać pietruszki, cytryna, sok brzozowy, piwo
pszeniczne, sok z porzeczki.
HAN rabarbar
PRZEMIANA OGNIA – SMAK GORZKI
RE jagnię Kawa prawdziwa
WEN Kasza gryczana orzechy włoskie ,kakao, bylica piołun, liść wawrzynu, koper ‘suszony, tymianek, szałwia, rozmaryn, majeranek baranina ,koza, Kawa: prawdziwa, ze słodu, lubczyk, tymianek, rozmaryn, czerwony żeńszeń, czerwone wino
PING Kasza gryczana, żyto mirabele, czerwone winogrona, śliwki, wędzone owoce ,ser kozi, kozie mleko , wrząca woda
LIANG Korzeń łopianu, korzeń mniszka lekarsk., boćwina, cykoria, karczoch, sałata gorzki grejpfrut kawa z korzenia łopianu, herbata zielona, czarna, jaśminowa, piwo, szałwia, kwiat głogu, goryczka, jesion, kozłek lek., ziele ogórka
HAN rabarbar(korzeń) mniszek lekarski
PRZEMIANA ZIEMI – SMAK SŁODKI
RE cynamon
WEN dynia, marchew, korzeń pietruszki czereśnie, wiśnie, morele, orzechy kokosowe, maliny, słodkie brzoskwinie, orzechy włoskie, cynamon, kminek, siemię kopru włoskiego, anyżek, oliwa z
oliwek, oleje: sezamowy, sojowy masło świeże, ser żółty łagodny, mleko owcze lawenda, anyżek, biały żeńszeń,
PING proso(kasza jaglana),kukurydza Świeży groszek, bób, groch , ziemniaki, słodka papryka, suszone jarzyny, rzepa , rodzynki, daktyle, fig', słodki grejpfrut, suszone owoce, migdały lukrecja, szafran, wanilia, miód, syrop klonowy, słód jęcz.,mleczko zbożowe, sezam wołowina, cielęcina, jaja kurze, żółtko jaja , kurzego, świeże masło i ser, słodka śmietana i mleko krowie lukrecja, liść maliny liść jeżyny biały żeńszeń, znamiona kukurydzy
LIANG buraki, pomidor, bakłażan, grzyby szlach., świeże i suszone, szpinak, szparagi, ogórek Słodkie jabłka i gruszki, banany, arbuz, ananas, mango, słonecznik Mleczko zbożowe, siemię lniane sok z gruszek, kwiat lipy korzeń lotosu, rumianek, liść babki
PRZEMIANA METALU – SMAK OSTRY
RE Ostra papryka, czosnek, goździki Chili ,Imbir suszony wódka
WEN czosnek, cebula, szczypiorek, pory, zielona cebulka, Imbir świeży, ziele ang., gałka. muszkatołowa czarnuszka, curry, bazylia, kolendra cynamon, pieprz, dzik, jeleń, bażant wódka sake, wino ryżowe arcydzięgiel , imbir, goździki,
PING ryz, owies kapusty: biała, zielona, wioska, brukselka , rzepa orzeszki ziemne Korzeń kuzu przepiórka
LIANG Jęczmień kalafior, rzeżucha, kapusta pekińska, rzodkiew, rzodkiewka, seler, Mięta pieprzowa oregano zając, biała malwa
PRZEMIANA WODY – SMAK SŁONY
W E N węgorz, łosoś, krewetka,
P I N G czarna soja, ciemne fasole czarne grzyby, karp, sery pleśniowe
LIANG fasole, żółta soja, rak woda źródlana i mineralna
H A N algi sól, mięso, tamari, sproszk. muszle ostryg żaby, ostrygi, kraby, ślimaki woda źródlana